Dubrovački republikanizam i njegovi ideolozi - Šišak, Marinko (Array, 2009)
Dubrovačka Republika egzistirala je kao samostalna politička zajednica punih 450 godina (1358-1808), u složenim geopolitičkim uvjetima. Čitavo to vrijeme politički se sustav nije mijenjao niti je bio ozbiljno ugrožen iznutra. Upravo to republikanski dubrovački primjer čini jedinstvenom pojavom. U tekstu se ukratko razlažu povijesno-političke okolnosti, politički i pravni sustav Dubrovačke Republike i njezina republikanska ideologija. Također se u kontekst stavljaju tri važna teoretičara dubrovačke republikanske ideologije: Nikola Gučetić, Tomo Basiljević i Ivo Nadali. Posebna je pažnja posvećena Gučetićevim teorijskim pogledima na dubrovački republikanizam