Oblici vlasti u renesansi : jedinstvenost dubrovačkog modela - Grubiša, Damir (Array, 2009)
Autor razmatra oblike političke vlasti u renesansi i tipologiju tih oblika koju je dao Niccolo Machiavelli u Vladaru i Raspravama o prvoj dekadi Tita Livija. Cilj je rada istražiti postoji li differentia specifica koja razlikuje dubrovački oblik političkog uređenja od sličnih oblika političke vlasti u doba renesanse. Analizi se podvrgavaju oblici političke vlasti koji pripadaju republikanskom uređenju, s time što autor upozorava na postojanje prijelaznih oblika iz republike u principat, odnosno monarhiju i obrnuto. Tako se firentinski republikanizam razvio u smjeru tzv. "demokratskog republikanizma", pri čemu pojam demokracije ovdje isključivo znači ono što Machiavelli naziva governo dei molti – vlast brojnih. Iako ti oblici šireg sudjelovanja građana u odlučivanju zadovoljavaju većinu firentinskih građana, taj je sustav nestabilan jer je podložan unutarnjim frakcijskim i stranačkim borbama i vanjskim pritiscima. Dubrovački model političkog uređenja također spada u oblike aristokratskog republikanizma, ali jedinstven je po tome što je, za razliku od Venecije ili Genove, ograničio ovlasti i prerogative državnog poglavara, u ovom slučaju kneza, koji djeluje kao jamac stabilnosti i nekorumpiranosti sustava