Politološki antibarbarus II : o tužboljubnom diskursu "čiste" politologije - Lalović, Dragutin (Array, 2009)
Autor polemizira s kvaziznanstvenim ideološkim manifestom koji je politološkoj zajednici izložila M. Kasapović u svojem, u samorazumijevanju, "revizionističkom tekstu" "Izlazak iz množine? Kraj unutarnje kolonizacije hrvatske politologije?" (2007). Riječ je o uvodnom i temeljnom tekstu zbornika skupine politologa, u kojemu se nudi osebujno viđenje "povijesti i stanja hrvatske političke znanosti". U prvom nastavku ovog teksta, objavljenom u časopisu Anali (2009), autor je podrobnom analizom nedvosmisleno pokazao da taj bojovni manifest ne zadovoljava minimalne profesionalne standarde, da je arogantni amalgam nekorektnosti i nerazumijevanja te bezobziran napad na Fakultet političkih znanosti, njegove nastavnike i cijelu njegovu povijest. U ovome drugom dijelu autor najprije sažeto prikazuje tekst iz novije znanstvene produkcije M. Kasapović, na temelju čega zaključuje da pad ispod standardnog politološkog diskursa u "Izlasku iz množine?" nije bio eksces. U završnoj točki autor se osvrće na smisao i funkciju optužbi i osobnih objeda iskazanih u klevetničkom tekstu M. Kasapović "Dvojac bez kormilara" (2008), ocjenjujući da je riječ o kršenju elementarnih pravila akademske komunikacije i barbarizaciji naše politologije