Međunarodno kazneno pravo i povijest : uvod u istraživački projekt - Nielsen, Christian Axboe (Array, 2009)
Kakvu povijest ispisuje Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), predmet je obimnoga istraživačkog projekta autora, koji u ovom članku izlaže tek uvodnu skicu o tome. Kako bi istražio spregu međunarodnog krivičnog prava i povijesti, autor se suočio s pitanjem: kako bi povijest raspada Jugoslavije i sukoba na području bivše Jugoslavije izgledala ako bismo raspolagali samo presudama Haškog tribunala? U odgovoru na to pitanje autor analizira prvostupanjske presude Pretresnog vijeća, izdvajajući iz njih "povijesne činjenice", a odbacujući razmišljanja Vijeća o pravnim i postupovnim pitanjima. Kao probni slučaj koristi prvu presudu MKSJ-a, presudu Dušku Tadiću (suđenje Tadiću počelo je 7. svibnja 1996. godine, a presuda je donesena točno godinu dana kasnije). Premda ocjenjuje da je ta prva presuda napisana na neoptimalan način, autor smatra da je većina preliminarno utvrđenih povijesnih činjenica historiografski relevantna, da presuda napose pruža općeprihvatljivu sliku povijesti Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije. Autor utvrđuje da će obimna dokumentacija MKSJ-a (Haškog tribunala) imati ogroman utjecaj na rad budućih generacija povjesničara. Taj jedinstveni, bogati arhiv povijesne građe javnosti i znanstvenicima sve je dostupniji preko online-baze podataka MKSJ-a. Najnoviji znanstveni radovi koji se bave bivšom Jugoslavijom koriste i presude i dokumentaciju Suda. Znanstvenici će se morati pozabaviti narativima koji se nalaze u presudama