Globalni logor - Kurelić, Zoran (Array, 2009)
Rad propituje domet Agambenove teze da je logor "nomos" svijeta u kojem živimo. Autor tvrdi da Agambenov argument za konzekvenciju ima poziv na radikalnu revolucionarnu promjenu svijeta, ali da taj poziv Agamben ne može izustiti jer ne zna što bi točno bila politika oslobođena prava. Kurelić je izlaganje podijelio na tri segmenta. U početnom prikazuje Agambenovo razočaranje korumpiranim "Slobodnim Zapadom", posebice problemima koji pogađaju pobjednike u Hladnom ratu. Za Giorgia Agambena primjer propale države njegova je rodna Italija. Autor se potom bavi koncepcijom "globalnog logora" i prikazom naracije u kojoj je suvremena liberalna demokracija postala jedna od inkarnacija Levijatana. U završnom segmentu, uspoređujući Agambena s Hannom Arendt, Kurelić ukazuje na probleme koji proizlaze iz Agambenova shvaćanja države i politike. Autor tvrdi kako Agambenovo shvaćanje politike ne može ponuditi savjet za političku akciju