Zakonodavna supremacija i sudski aktivizam u SAD-u - Bačić, Petar, pravnik (Array, 2009)
Sukcesivne epizode razvoja ustavne demokracije u SAD-u, a posebno iskustvo "paradoksa sudbenog nadzora", pokazuju nam da je Vrhovni sud SAD-a ostvarivao barem dvije različite funkcije: (1) potvrđivanje legislative (norm enforcement) i (2) stvaranje politike propitivanjem i tumačenjem Ustava i zakona u predmetima koji su dolazili pred Sud (policy making). Te i druge podjele među američkim pravnicima dokaz su da rasprave o sudskom aktivizmu ne prestaju. No i pristaše i kritičari sudskog aktivizma slažu se u tome da su suci važan dio američkog konstitucionalnog procesa od njegovih početaka. Predmet Marbury v. Madison (1803) afirmirao je instituciju sudbenog nadzora i označio postupan izlazak sudbene vlasti u područje javnog prava. To je omogućilo daljnje širenje i transformaciju sudbene vlasti. U tekstu autor povezuje sudski aktivizam i sudbeni nadzor te se priklanja stajalištu da "judicijalizirajući aspekt modernog liberalizma" zaslužuje jednaku pažnju kao i svaki drugi aspekt demokratizacije