Moderna – nedovršen projekt - Habermas, Jürgen (Array, 2009)
Kakvo je danas stanje svijesti moderne? Je li moderna tako zastarjela, kako to tvrdi novi konzervativizam općenito, a postmodernisti posebice? Neokonzervativci optužuju modernu kulturu da podriva ćudoredne temelje društvenog života. Autor pokazuje da neokonzervativizam ne razumije odnos kulture i društva, da kulturnoj moderni pripisuje patologijske sindrome (hedonizam, narcizam, gubitak identiteta) koji su zapravo proizvod kapitalističke modernizacije ekonomije i društva. Sistemski imperativi tržišne ekonomije i birokratske države posredstvom novca i vlasti duboko ugrožavaju svijet života te proces kulturne reprodukcije i društvene integracije. Tek se razlikovanjem društvene i kulturne modernizacije mogu razumjeti i patologijski učinci koji proistječu iz same sfere kulture. Dok društvenu modernizaciju karakterizira rastuća autonomija ciljno racionalnog djelovanja (u tržišnoj ekonomiji i upravnom aparatu), koja vodi kolonizaciji svijeta života, dotle kulturnu modernizaciju obilježava rastuća diferencijacija kulturnih vrijednosnih sfera (znanost, moral, umjetnost), zasnovanih na raznorodnim pretenzijama na važenje (istina, ispravnost, autentičnost) i diferenciranje struktura racionalnosti (kognitivno-instrumentalni, moralno-praktički, estetski)