Zašto postoje države-nacije, a ne svjetska država? Prilog raspravi o teoriji moderne Jacquesa Bideta - Katunarić, Vjeran (Array, 2009)
U ovom se članku kritički razmatraju odgovori na pitanja "Zašto postoje države- nacije?", odnosno "Zašto ne samo jedna država-nacija?", koje je Jacques Bidet dao u svom djelu Opća teorije moderne. U prvom dijelu članka razmatra se Bidetova analogija između nastanka nacija-država i složenijih država poput EU-a, a napose mogućnosti stvaranja svjetske demokratske države koju je Bidet na inovativan način zamislio kao jamca jednakosti među narodima. S obzirom na normativni karakter Bidetove teorije međutim dovodi se u pitanje mogućnost objašnjenja njegove konstatacije da još "nije kucnuo čas za univerzalni državni poredak". U drugom dijelu članka odgovor na Bidetova pitanja autor članka pokušava pronaći uz pomoć Marxove klasne analize. S jedne strane, ta analiza omogućuje da se objasni zbog čega je u interesu (svjetskog) kapitalizma "zamrzavanje" postojećeg poretka nacija-država. S druge strane, ni Marxova analiza ne omogućuje da se objasne uvjeti izgradnje svjetske države, osobito onaj do kojeg je Bidetu najviše stalo: ravnopravan i nekonkurentski odnos među narodima