Izazovi pozne moderne : čitajući Jacquesa Bideta i Dragutina Lalovića - Popović, Milan, pravnik (Array, 2009)
U ovome su članku iznijeta autorova razmišljanja o dvjema nedavno objavljenim važnim knjigama, naime o Općoj teoriji moderne, koju je napisao francuski altermarksistički teoretičar Jacques Bidet, i o Državama na kušnji hrvatskoga političkog teoretičara Dragutina Lalovića. Obje su knjige objavljene i dane na raspravu usred najozbiljnije i višestruke krize takozvane "neoliberalne", tj. pozne i ultramonopolističke kapitalističke ekonomije u godinama 2008-2009, a ta je značajna društvena i povijesna činjenica uvelike pridonijela boljemu razumijevanju i recepciji tih dviju kritičkih studija. Autor dijeli većinu glavnih postavki i zaključaka autorā spomenutih knjiga. Postoje tek poneka nevažna, tehnička razilaženja. Dok, primjerice, Jacques Bidet za opisivanje vlastita intelektualnog stajališta upotrebljava termin "altermarksizam", autor za istu svrhu preferira termin "postmarksizam". Ili pak, dok Jacques Bidet, pobliže određujući naše konkretno povijesno vrijeme, rabi termin "posljednja moderna", autor za tu svrhu bira termin "pozna moderna". Naposljetku, dok se Jacques Bidet za opisivanje nastajuće globalne politeje služi terminom "svjetska država", autor je oprezniji, rezervira termin "država" isključivo za moderan oblik politeje te prepušta konačni ishod i termin za nastajuću globalnu politeju daljnjemu razvoju, promatranju i imenovanju. Rijetke i još manje važne razlike između pristupā Milana Popovića i Dragutina Lalovića tek su tehničke i konjekturalne prirode