Politike povijesti : pregled razvoja discipline u Hrvatskoj i Slovačkoj - Đurašković, Stevo (Array, 2008)
HZDS-ove vladavine u Slovačkoj devedesetih godina 20. stoljeća, a koje su umnogome pridonijele legitimaciji njihovih demokratski deficitarnih političkih poredaka. Uvodno je dan pregled razvoja discipline politika povijesti te je naglašena važnost komparativnoga pristupa, osobito u proučavanju uloge politika povijesti u legitimaciji demokratski deficitarnih tranzicijskih poredaka u srednjoj i istočnoj Europi. Komparacija hrvatskoga i slovačkoga slučaja uzeta je s obzirom na sličnost njihova povijesnoga razvoja, te s time sličnoga kolektivnog sjećanja dviju nacija. Utvrđena je sadržajna sličnost legitimacijskoga povijesnog diskursa HDZ-ova i HZDS-ova režima: mita tisućugodišnje državnosti konačno ostvarene s uspostavom samostalne države, diskursa povijesne viktimizacije nacije s naglaskom na 20-stoljetnoj češkoj/srpskoj hegemoniji, te djelomične rehabilitacije kvislinških država iz Drugoga svjetskog rata. Utvrđene su i razlike proizišle iz različitoga povijesnog iskustva dvjema nacijama zajedničke mađarske vladavine, te razlika povijesnoga iskustva jugoslavenske/čehoslovačke federacije, kao i iz različite snage aktera političkih procesa u dvjema zemljama. Zaključno je istaknut nedostatak dosadašnjih istraživanja sadržan u činjenici da su ista uglavnom provodili povjesničari i antropolozi u objema zemljama, koji nisu uspostavili vezu između povijesnih narativa i uporabe političke moći, a koja čini jezgru discipline politika povijesti