Fenomen euroskepticizma u Francuskoj - Gluhak-Forempoher, Irena (Array, 2008)
S obzirom na porast euroskepticizma u Francuskoj, posebice uoči ključnih događaja vezanih uz europske integracije, članak se bavi identificiranjem ključnih aktera u promicanju euroskepticizma i njihovih motiva za takvo političko djelovanje. Nastoji se pokazati da su glavni nositelji euroskepticizma oporbene i marginalne političke stranke kako lijeve tako i desne orijentacije te da glavni motivi njihova djelovanja nisu vezani ni uz ideologiju niti uz racionalno političko oponiranje, pa ni uz francusku političku tradiciju (zbog čega je euroskepticizam ovom prigodom i nazvan fenomenom), nego uz postizanje kratkoročnih političkih ciljeva s pomoću populističke retorike, usmjerujući se na diskreditiranje projekta Europske izgradnje, ne nudeći pritom konstruktivne prijedloge i političke programe. U tu svrhu, članak se bavi analizom rezultata izbora za Europski parlament 1999. i 2004., referenduma o Ustavu Europske Unije dajući pritom osvrt na predizborne stavove pojedinih političkih stranaka s obzirom na njihovu ideološku orijentaciju. Zaključak se odnosi na objašnjenje motivacije političkih stranaka za promicanje euroskeptičnoga mišljenja, društveno-političkoga konteksta u kojem ga javnost prihvaća i analizu fenomena euroskepticizma u Francuskoj općenito