Pojam slobode i borba za slobodu govora u djelu Vlade Gotovca - Sever, Irena (Array, 2009)
U članku se nastoji dati tek uvodni pogled u misao filozofa i pjesnika Vlade Gotovca, u misao koja je vezana uz pojam ljudske slobode te prava na iznošenja vlastite misli i uvjerenja. Sloboda pojedinca i zajednice u komunističkom sistemu bila je zanijekana. Upravo je iz tog razloga ovaj hrvatski flozof posvetio mnoge odlomke svoje javno izgovorene i pisane riječi tome neotuđivu ljudskom pravu i preduvjetu stvaralačkog djelovanja pojedinca. Pravedno društveno uređenje kakvo je Gotovac želio za Hrvatsku bilo je dakle ono koje pretpostavlja slobodu i uspjeh za svakoga, te također ono koje ozakonjuje pluralizam misli, dijalog, pravo na razliku i nadasve slobodu govora, mišljenja i kritike. Vlado Gotovac kao novinar i urednik glasila Matice hrvatske »Hrvatski tjednik« bio je lišen fzičke slobode i slobode javnoga nastupa dva puta s optužbom da je širio kontrarevolucionarne ideje. U tekstu se stavlja naglasak i na prisutnost personalističke flozofje i poimanja slobode u Gotovčevu djelu, djelu koje je obilježeno naporom intelektualca da priopćava misli koje će biti od koristi za napredak čovječanstva i ostvarenja vjekovnih težnji ljudi za slobodom, i to prvenstveno slobodom misli