Bog Stvoritelj u djelu Charlesa Darwina - Balabanić, Josip (Array, 2009)
U ovome članku traži se odgovor na pitanje zašto u djelu Charlesa Darwina (1809-1882) ima iznenađujuća količina izravna teološkog sadržaja i zašto je, premda pristaša znanstvenog redukcionizma, u svoja kapitalna djela Postanak vrsta (1859) i Podrijetlo čovjeka (1871) unio egzistencijalnu dimenziju vlastita religioznog stajališta o Bogu kao stvoritelju putem sekundarnih uzroka (tj. prirodnih zakona). Na temelju njegovih izjava i navoda iz Autobiografje izvodi se zaključak kako Darwin Stvoritelja ne spominje iz nekih taktičkih razloga (da ublaži otpore konzervativnih čitatelja, iz obzira prema duboko religioznoj supruzi i sl.), nego da to iskreno čini kao teist agnostik koji je u sebi spojio vjeru u Boga i empirijsko iskustvo znanstvenika