Islam kao paradigma suvremenom europskom društvu i kršćanskoj misli - Kovač, Tomislav, teolog (Array, 2009)
Islamska religija i civilizacija u vremenu globalizacije čine sastavni dio svjetske povijesti i kulture te zahtijevaju da se o njima promišlja na integrirajući i konstruktivan način, na način dijaloškog izazova i suživota, a ne isključivo kao prijetnju ili suparništvo. Dapače, islam u mnogočemu danas može poslužiti kao svojevrsni hermeneutički ključ kojim bi se moglo nanovo iščitati i reinterpretirati zapadnu civilizaciju, suvremeno europsko društvo, kao i kršćansku misao. S tog polazišta autor promatra islam kroz trostruku paradigmu – povijesno-političku, socio-religijsku i teološku – po kojima bi Europi i kršćanstvu islam mogao pridonijeti u obnovljenom razmišljanju o sebi i drugima. Osobito se ističe važnost muslimana iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su pozvani postati svojevrstan paradigmatski most između Istoka i Zapada