Jakov Jukić odnosno Željko Mardešić i empirijska sociologija religije - Marinović Jerolimov, Dinka (Array, 2009)
U radu se raspravlja o doprinosu Jakova Jukića poimanju i kritici empirijske sociologije religije. U većini svojih knjiga, od Religije u modernom industrijskom društvu, do posljednje objavljene za njegova života, Lica i maske svetog, on se, u manjem ili većem opsegu, dotiče ove tematike. Naime, iako je često koristio rezultate empirijskih istraživanja u svojim široko tematiziranim teorijskim razmatranjima o religiji, u njegovim radovima prisutan je i kritički odmak od nekih aspekata empirijske sociologije religije. Ta su njegova razmatranja uvijek poticajna za svakoga tko se bavi kompleksnim područjem religije, a posebno su bliska onima koji religiju i empirijski istražuju