Od obitelji do crkvenih zajednica i pokreta u Hrvatskoj - Aračić, Pero (Array, 2009)
U ovom se uratku prvenstveno razmatra individualizam i njegov utjecaj na pojedinca, obitelj, župu. Individualizam, kao pojava koja je prisutna u svim područjima ljudskog života, posebno je ostavio traga na vjerskom životu kršćana. Kao rješenje takvog stanja, nudi se personalizirani pristup svakoj osobi pojedinačno, po kojemu će joj se ukazati na vlastitu vrijednost i omogućiti da osobno spozna Boga i slobodno ga prihvati. Obitelj, kao temelj jednoga društva, nije ništa manje pogođena individualizmom koji se očituje u otuđenosti roditelja i djece, te nemogućnosti da se djeci prenesu vlastita vjera i vrijednosti, što su ih i sami primili od svojih roditelja. U konflikt dolazi ono što je naslijeđeno i ono što se slobodno izabire, iako bi ta dva pojma trebala jedan drugoga nadopunjavati. Brzi tempo života, otuđenost i brojni drugi negativni pokazatelji stanja današnjeg života, ostavljaju velik trag na župi i izazivaju na promišljanje, kako pristupiti anonimnom i u masi utopljenom čovjeku. Neki od tih pokušaja i crkveni su pokreti, te crkvene zajednice i skupine