Mardešićeva vizija kršćanstva i politike - nekad i danas - Marasović, Špiro (Array, 2009)
Kao aktivan i prakticirajući katolik, koji se sociologijom i fenomenologijom religije ne bavi iz puste dokolice, nego iz temeljne zainteresiranosti za adekvatnu i učinkovitu prisutnost kršćanstva u društvenom i političkom životu, Željko Mardešić uz tu je zainteresiranost bio ujedno uvelike i nezadovoljan odnosom katolika prema društvenom i političkom životu prije II. vatikanskog sabora, kao i razočaran načinom na koji su se katolici uključili u taj život u Hrvatskoj nakon njezina osamostaljenja od Jugoslavije i opredjeljenja za demokratski ustroj. Stoga se pokazalo zanimljivim i potrebnim vidjeti kakva je doista njegova vizija kršćanstva i politike nekad i danas, što je tema i zadaća ovoga članka. Da bi taj problem rasvijetlio, autor je ovoga članka svoj rad podijelio u tri dijela, odnosno potražio odgovore na tri pitanja: 1. Što je za Ž. Mardešića uopće politika? 2. Što je za njega u kršćanstvu ono što ga čini društveno i politički relevantnim? 3. Kako je taj odnos izgledao prije, a kako danas, poglavito u Hrvatskoj i nakon Koncila i nakon Domovinskog rata?