A critical review of autopoietic theory and its applications to living, social, organizational and information systems - Schatten, Markus (Array, 2010)
Teorija autopoiesisa ili samostvaranja, teorija o složenim, nelinearnim, autonomnim i prije svega živim sustavima, našla je svoj put iz biologije preko društvenih znanosti k organizacijskoj teoriji i informacijskim sustavima. Ovo je područje od velikog interesa za znanstvenu javnost te se obrađuje i iskorištava u relativno velikom broju disciplina. Ipak, čini se da još nisu učinjeni dovoljni napori kako bi se uspostavili temelji za novu teoriju. Često se može naići na kontradikcije u samim njezinim temeljima, kao što se pokušava pokazati u ovom članku. Koristeći se jednostavnijom konceptualizacijom autopoietične teorije, pokušavamo dati smjernice prema uspostavljanju novoga temelja