Odgoj i obrazovanje za vrijednosti - Rakić, Vini (Array, 2010)
Odgoji i obrazovanje za vrijednosti područje je na kojem vladaju mnoga neslaganja i manjak jasnih stajališta, posebno oko pitanja vezanih uz pristupe i metode poučavanja, vrijednosti koje bi se trebale poučavati i uloge nastavnika i škole. Ovaj članak donosi kratak pregled tih pitanja i odgovora na njih, s namjerom da prepozna i ponudi moguća objašnjenja teoretskih i praktičnih problema s kojima se suočava ugradnja vrijednosti u sustav odgoja i obrazovanja. Prikazana su dva najutjecajnija, ali oprečna, suvremena pristupa poučavanju vrijednosti – izravan pristup ili odgoj karaktera i neizravan ili kognitivno- -razvojni pristup – s osvrtom na moguće usuglašavanje oko njihovih razlika