Osuđeni na socijalnu isključenost? : životni uvjeti i kvaliteta življenja mladih bez završene srednje škole - Milas, Goran (Array, 2010)
U radu su analizirane razlike u životnim uvjetima i kvaliteti življenja na reprezentativnim uzorcima mladih osoba (18 – 25) koje su prekinule školovanje prije stjecanja srednjoškolske svjedodžbe (N=451) u odnosu na one koje su ga nastavile barem do stjecanja te svjedodžbe (N=1096). Utvrđena je veličina i značajnost razlika na kompozitnim varijablama koje pokrivaju područja zaposlenja, uvjeta stanovanja, materijalnoga stanja, učestalosti društvenih kontakata i subjektivne dobrobiti, a koje se mogu podvesti pod krovni konstrukt socijalne isključenosti. Također je strukturalnim modeliranjem provjerena prikladnost hipotetičkoga modela koji pretpostavlja uzročnost ranoga prekidanja školovanja u odnosu na niz nepovoljnih društvenih ishoda povezanih sa socijalnom isključenošću