Razlozi i odrednice ranoga napuštanja školovanja - Ferić, Ivana (Array, 2010)
Da bi se dobio što jasniji uvid u probleme koji dovode do ranoga napuštanja školovanja, provedeno je opsežno kvalitativno i kvantitativno istraživanje metodama fokus- -grupa i anketnog istraživanja, u kojem su sudjelovali srednjoškolci, njihovi profesori i roditelji te mladi koji su napustili školovanje bez završene srednje škole. Na temelju dobivenih podataka može se zaključiti kako su najčešći razlozi napuštanja školovanja: loš školski uspjeh, nedostatak motivacije i interesa za školu, disciplinski problemi te loša obiteljska materijalna situacija