Od religijskog do nacionalnog identiteta i natrag : (na primjeru Bosne i Hercegovine) - Markešić, Ivan (Array, 2010)
U radu se analizira značenje religije u konstituiranju nacionalnih identiteta u Bosni i Hercegovini, kao i značenje nacionalnoga pripadanja u potvrđivanju religijskog identiteta (Bošnjak = musliman, Hrvat = katolik, Srbin = pravoslavac). Raspravu o međusobnom suodnošenju nacionalnog i religijskog te o njihovu uzajamnom prožimanju autor smješta u okvire suvremenih rasprava o sekularizaciji i "neočekivanom" povratku religije u područje sekularnog te nacionalnog u područje sakralnog i u okvire suvremenih rasprava o naciji i nacionalizmu