Slav influence upon the Romanian language : direct references to Croatian - Firica, Camelia (Array, 2010)
Rumunjski je jezik latinskoga podrijetla, kao što dokazuje više od 70% njegova leksika, ali posudio je riječi i iz slavenskoga leksika, osim onih njemačkih, mađarskih, turskih, francuskih i grčkih, što mu daje poseban karakter u odnosu na druge romanske jezike. Članak ističe utjecaj starih Slavena na rumunjski jezik te ilustrira sadašnje jezične stvarnosti dok navodi izravne referencije na jezične činjenice zajedničke hrvatskom, kao slavenskom, jeziku i rumunjskom. Smatramo kako je ovo važan korak u područje znanja te da će čitatelji postati svjesni jednoga manje poznatog aspekta – njegova slavenskoga nasljeđa – te nekoliko leksičkih sličnosti između jezika o kojima je riječ