Recognizing mathematically gifted children by using expert systems', teachers', and psychologists' estimations - Pavleković, Margita (Array, 2010)
Znanstveno dokazana psihološka detekcija darovitih učenika obično nije dostupna u svim školama. Kako bi se omogućilo točno i rano prepoznavanje matematički darovite djece, predložen je inteligentni ekspertni sustav MathGift kao pomoć učiteljima u donošenju odluke o matematičkoj darovitosti djece u četvrtom razredu osnovne škole. Osim matematičkih kompetencija, sustav uključuje ostale komponente darovitosti u donošenju odluke, kao što su kognitivne komponente darovitosti, osobne komponente koje pridonose razvoju darovitosti, strategije učenja i vježbanja, kao i neke činitelje okoline