Hipotetski model specifičnih osobina vrhunskih sportaša u momčadskim sportskim igrama - Trninić, Slavko (Array, 2010)
U radu je predloženo, opisano i klasificirano 17 specifičnih osobina vrhunskih sportaša u momčadskim sportskim igrama za koje se pretpostavlja da utječu na funkcioniranje i natjecateljsku uspješnost igrača i momčadi. Oblikovana je hipotetska struktura šest kategorija, ponajviše psiholoških i socijalnih varijabli. Autori pretpostavljaju da te varijable određuju sportaševo upravljanje osobnim ponašanjem, pojam o sebi, motivaciju, uspješno reagiranje u uvjetima natjecateljskoga pritiska, usklađeno zajedničko djelovanje igrača i cijele momčadi te uspješno rješavanje situacija u igri