Psihološki čimbenici povezani s genetskim testiranjem - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2010)
Genetsko testiranje omogućuje otkrivanje nasljednih bolesti, odnosno rizičnih faktora za pojavu nekoga patološkog procesa. Njegova primjena, koja će ubuduće vjerojatno biti dio osnovne zdravstvene skrbi, otvara niz psiholoških, filozofskih, etičkih, pravnih i drugih pitanja o dobiti i rizicima genetske dijagnostike. U članku su prikazane tri vrste genetskoga testiranja: dijagnostičko, prediktivno i testiranje "nositelja" gena. Opisana je njihova svrha, način provedbe te su nabrojene neke od bolesti koje se s pomoću njih otkrivaju. Osim toga, prikazani su rezultati velikoga broja najnovijih istraživanja u kojima su proučavani prediktori donošenja odluke "za" i "protiv" testiranja