Deutschland als Einwanderungsland - Ivanda, Katica (Array, 2010)
U radu su, u kontekstu socijalne povijesti, sintetizirana migracijska iskustva koja su se događala u Njemačkoj. Iz iseljeničke zemlje 19. stoljeća nastala je useljenička zemlja novoga tipa. Razdoblje primanja radne snage, 1960-ih godina, retrospektivno je pokazalo da je Njemačka postala useljenička zemlja protiv svoje volje. Naime, iako su svi sudionici – i iz Njemačke i među useljenicima – dugo zadržavali "gastarbajterski" mit brzoga povratka u zemlje podrijetla, nastale su – zbog dugih boravaka, lančanih useljenja i pojačanih doseljenja članova obitelji – prve konture useljeničkoga društva