Residential segregation in mixed cities in Spain : the case of Almería - Checa Olmos, Juan Carlos (Array, 2010)
U ovome se radu proučava važnost međunarodnih teorijskih i empirijskih analiza i njihova primjena u tumačenju rezidencijalne segregacije stranaca-useljenika u jednom od izrazito multietničkih područja Španjolske, pokrajini Almeriji. Kako bi se istražili putovi koji vode k segregaciji, urbani rast i kontekst prihvaćanja proučeni su kao ključni čimbenici useljeničkog uključivanja. Rezultati pokazuju da je glavni uzrok segregacije etnička diskriminacija, koja se temelji na rezidencijalnim preferencijama domaćega stanovništva prema vlastitoj nacionalnoj skupini – endogrupi