Percepcija kvalitete življenja i namjere o odlasku iz ruralnih sredina - Žutinić, Đurđica (Array, 2010)
U radu se iznose rezultati anketnog istraživanja, koje je provedeno u prosincu 2006. i siječnju 2007. godine na uzorku od 941 stanovnika sela u dobi od 25 do 45 godina. U središtu analize jesu njihove percepcije kvalitete životnih uvjeta u naseljima gdje žive i namjere glede ostanka ili napuštanja sela. Cilj je istraživanja bio ustanoviti koji su glavni razlozi napuštanja ruralnih područja i koje su osnovne demografske odrednice možebitnih iseljenika. Istraživanje je pokazalo da svaki peti ispitanik kani u doglednoj budućnosti napustiti svoje selo