Pregled nekih istraživanja u kontekstu subjektivne dobrobiti - Tadić, Maja, psihologinja (Array, 2010)
Subjektivna dobrobit široko je područje znanstvenoga interesa, koje unatrag tridesetak godina zaokuplja sve veću pozornost istraživača, a obuhvaća emocionalne reakcije i zadovoljstvo pojedinim područjima života te opće procjene zadovoljstva i kvalitete života. Područje istraživanja subjektivne dobrobiti podrazumijeva znanstvenu analizu načina na koji ljudi procjenjuju svoj život – i trenutačnu situaciju i na duže staze. Važnost istraživanja subjektivne dobrobiti ilustriraju podaci koji upućuju na velike prednosti doživljavanja pozitivnih emocija (poticanje kvalitetnih socijalnih odnosa, kreativnosti i stvaralaštva, jačanje psiholoških resursa pojedinca)