Žene i muškarci : egalitarnost na egzistencijalnoj i kolizija u svjetonazorskoj ravni - Črpić, Gordan (Array, 2010)
Rad je napisan na osnovi empirijskog istraživanja European Values Study, koje je u Hrvatskoj provedeno 1999. i 2008. godine. U ovom radu propitkuju se odnosi između muškaraca i žena, i to na razini teoretskih uvida i empirijskih nalaza; propitkuju se hipoteze jesu li Hrvati i dalje skloni tradicionalnim oblicima života u obitelji i braku; dolazi li u Hrvatskoj, petnaestak godina nakon završetka rata i izlaženjem iz tranzicijske traume, do stabilizacije odnosa među spolovima, iz propitkivanih varijabli konstruiraju se dimenzije "egalitarne" i "tradicionalne" uloge spolova te se propitkuje postoje li među njima statistički značajne razlike