"Vom Nichts an": Ueberlegungen im Anschluss an Nietzsches Verstaendnis des Nihilismus - Lossi, Anna Maria (Array, 2009)
Namjera autorice je pokazati ono ništa nihilizma kao pokretačku silu “metafizikom” nazvane povijesti zapadnjačkog mišljenja. U svrhu razjašnjenja te teze za polazišne točke uzimaju se dva tumačenja nihilizma u novijoj stručnoj literaturi: shvaćanje nihilizma kao “diferencije” i kao “prevladavanja”. Shvaćanje nihilizma kao prevladavanja daje povoda za obuhvatnije razjašnjenje Nietzscheove interpretacije nihilizma. Autorica se oslanja s jedne strane na Heideggerovo shvaćanje nihilizma i metafizike, prema kojemu se nihilizam ne može odijeliti od metafizike. Ujedno pokušava iznova formulirati pitanje o ničemu: u kojoj mjeri se ništa može fenomenološki razumjeti kao onaj destruktivni proces, koji metafiziku u njezinim stalno se izmjenjujućim maskama očituje kao metafiziku, tj. kao interpretativnu strukturu koja stalno izlazi na vidjelo u povijesti. Ništa se pritom pokazuje kao metafizička “pretpostavka” stvaralačke snage čovjeka i stvarnosti uopće