Čin : uvod u problem djelovanja u analitičkoj filozofiji - Krkač, Kristijan (Array, 2009)
U tekstu autor pregledno prikazuje suvremenu „teoriju“ ljudskog djelovanja. Taj prikaz raščlanjen je na raspravu (1) o tjelesnim pokretima, (2) o nakanama i hotimičnostima, (3) o razlozima čina i (4) o mogućim odnosima namjere i čina. Pod posljednjom temom autor se načelno suprotstavlja cijelom projektu „objašnjenja ponašanja“, i to kako naturalističkom kauzalnom objašnjenju, tako i kantovskom kauzalnom objašnjenju iz volje, a priklanja se projektu „opisivanja i razumijevanja djelovanja“ u skladu s argumentima (implicitno: Wittgenstein, Anscombe, Von Wright) i protiv prvotno spomenutog projekta (primjerice Chisholm te djelomično Searle). Temeljem obradbe tih tema (1-4) sažimaju se sve navedene ograde uvjeta čina u pregledni kriterij za voljni/slobodni namjeravani ljudski čin u posljednjem odjeljku (5), koji stoji umjesto zaključka