Percepcija razvoda braka u kontekstu vjerničkog identiteta : rezultati znanstveno-istraživačkog projekta "Kršćanski identitet i kvaliteta bračnog i obiteljskog života" - Džinić, Ivo (Array, 2009)
U radu se analiziraju rezultati znanstveno-istraživačkog projekta „Kršćanski identitet i kvaliteta bračnog i obiteljskog života“ provedenog 2008. godine u Republici Hrvatskoj, pod vidom utjecaja vjerničkog identiteta na različite stavove i promišljanja o razvodu braka. Na temelju rezultata istraživanja percepcije Boga u ispitanika, učestalosti njihovih odlazaka na misu i učestalosti njihove osobne molitve, što su tri važne dimenzije vjerničkog identiteta, analizira se njihov utjecaj na osobne stavove s obzirom na temu razvoda braka. Pritom se uzimaju u obzir četiri temeljne tvrdnje o razvodu iz velikog upitnika ovoga istraživanja, s kojima su ispitanici izrazili stupanj svojega slaganja, odnosno neslaganja. Te se tvrdnje odnose na apsolutnu nerazrješivost valjano sklopljenog braka u Crkvi, na rizičnost sklapanja ženidbe i potrebu uvažavanja mogućnosti razvoda već unaprijed, na njegovu nužnost i opravdanost u nekim slučajevima te na prihvaćanje razvoda braka kao nečega sasvim normalnog. Na temelju predstavljenih rezultata sasvim je očito da spomenute dimenzije vjerničkog identiteta značajno utječu na stavove ispitanika o razvodu, iako se u nekim slučajevima pokazuju i određena odstupanja. U radu su predstavljeni i rezultati utjecaja vjerničkog identiteta na promišljanja ispitanika o najprimjerenijoj i najboljoj mogućnosti organizacije daljnjega života za nekoga tko je doživio razvod braka