Hrvatski isusovci, začetnici pastorala braka i obitelji - Trstenjak, Tonči (Array, 2009)
Pastoral braka i obitelji započeo je u Hrvatskoj uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu kad uz šezdesetu godišnjicu njezine izgradnje 1962. pučki misionar Mato Jović organizira prvi večernji tečaj za mlade bračne parove na kojem sudjeluje i jedan liječnik. Ta inicijativa uskoro postaje redovna mjesečna aktivnost u koju se uključuju svećenici i bračni parovi. Formira se zagrebačka skupina pod vodstvom isusovaca koja prenosi iskustvo bračnih i zaručničkih tečajeva na gradove po cijeloj Hrvatskoj. Nakon izlaska u javnost na Pastoralnom tjednu za svećenike 1971. inicijativa laika i svećenika pretvara se iste godine u školu kroz Obiteljski odjel FTI-a u Zagrebu i Slavonskom Brodu. To se s vremenom svodi na Obiteljsku ljetnu školu koja traje do danas. Odatle je potekla inicijativa da se 1973. osnuje Vijeće za obitelj HBK i u novije doba Ured za obitelj HBK kao izravni plod Direktorija za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj. Iz zagrebačke skupine parova nastaje 1976. prva jezgra Bračnih vikenda (ME)