Prividni društveni ugovor kao temelj stvarnog društva - Krkač, Kristijan (Array, 2009)
U tekstu autori izlažu teoriju društvenog ugovora kao prividnog i nasuprot njemu postavljaju kriterij hipotetičkoga državnog ugovora. Također zaključuju da je rasprava između zastupnika društvenog ugovora i prirodnog zakona promašena jer obje teorije imaju načelne nedostatke i njima se međusobno „nadopunjuju“. U posljednjem odjeljku nastoje prikazati ublaženu teoriju ugovora kao hipotetičkoga državnog ugovora primijenjenu na ekonomski ugovor među skupinama interesnih dionika (stakeholders) kao teoriju i skup načela koja su unatoč teorijskim poteškoćama solidna heuristička sredstva u rješavanju praktičnih situacija uravnoteženja zahtjeva interesnih skupina poslovnih subjekata ili pak u situacijama rješavanja sukoba među istim skupinama