Prijeka potreba odgoja za obiteljski i društveni život - Vukasović, Ante (Array, 2009)
Današnji jednostrani intelektualizam i scijentizam naglašavaju i prenaglašavaju znanje i obrazovanje, a posve zapostavljaju odgajanje. Životni materijalizam, utilitarističko i hedonističko shvaćanje života propagiraju osobnu korist, lagodan život, uživanje i iživljavanje, a obezvrjeđuju vrjednote - duhovne, vjerske - poglavito katoličke, općeljudske i hrvatske nacionalne moralne i kulturne vrijednosti. Mladež gubi vrijednosna uporišta, moralno dezorijentirana luta u tami vrijednosne noći. Hrvatskoj je nakon jugokomunističkog, anarholiberalističkog i agresivnofeminističkoga duhovno-moralnog pustošenja najprimarnija temeljita duhovna obnova, moralna i odgojna preobrazba. Bitni dio odgojne preobrazbe je odgoj za obiteljski i društveni život, a njegove sastavnice su: odgajanje hrvatske mladeži za kulturu ponašanja, ljubav, brak, obiteljski život, željeno potomstvo i odgovorno roditeljstvo. Tih šest oblika odgajanja strukturni su dijelovi ove kraće rasprave. Odgajanje djece i mladeži za obiteljski i društveni život treba postati briga svih odgojnih čimbenika i narodne zajednice, jer o sustavnosti i učinkovitosti toga odgajanja ovisi snaga i stabilnost obiteljskih zajednica, a o njima gospodarski, društveni i kulturni napredak svekolikoga hrvatskog naroda. Stoga je odgajanje mladeži za obiteljski i društveni život jedna od najvažnijih zadaća u procesu narodnoga preporoda, duhovne i demografske obnove hrvatskoga naroda. Njime se stvaraju uvjeti da hrvatske obitelji postanu istinska vrela i nositeljice života i da se civilizacijom ljubavi i kulturom života suprotstavimo demonskoj "civilizaciji" mržnje i uništavajućoj "kulturi smrti"