Grisogonov iskoračaj u novu znanost - Festini, Heda (Array, 2009)
1. F. Grisogono naspram klasičnog pojma znanosti (protiv koncepcije stroge znanosti); 2. F. Grisogono i »novovjeka znanost« (zašto nema nikakav dodir s tako nazvanim razdobljem znanosti); 3. F. Grisogono i nova znanost (radi se samo o nazivu G. Vica, ali ne i o njegovu pojmu koji seodnosi prvenstveno na povijest; pod tim nazivom se krije šire – novo značenje, koje mu dajuBacon, Galilei i Comte. Što o tome ima reći Grisogono kao prapredak, osobito Comtea?). Zaključno dolazimo do posebnog procjenjivanja uloge astrologije koju joj je on pridavao