Olimpizam s kineskim karakteristikama : interkulturni problem - Motoh, Helena (Array, 2009)
Stota je obljetnica obnove olimpijske ideje postavila pitanje o europejstvu olimpijskog ideala u globaliziranoj stvarnosti – stota je Olimpijada, 1996. godine, bila poklonjena rodnom gradu tvrtke Coca-Cola, dok Atena sve do 2004. godine nije dobila priliku proslaviti obljetnicu, a Olimpijske igre 2008. godine održale su se u Kini. Olimpijska je ideologija u kineskom kontekstu poprimila oblik slavljenja dične kineske tradicije. Rad analizira pitanja vezana uz te zadnje Olimpijske igre te ih istražuje iz perspektive interkulturalne filozofije. Kao prvo, analizira se ideja grčkog podrijetla Olimpijskih igara u svom imanentnom kasnodevetnaestostoljetnom eurocentričnom kontekstu te ju se uspoređuje s kineskom reinterpretacijom. Kao drugo, ideje usavršavanja tijela uspoređuju se u tim dvjema tradicijama (olimpizam i kineska misao), pri čemu je posebna pažnja poklonjena vezi između vlastitog rada na tijelu i interesa države/nacije. Naposljetku, olimpijska se ideologija analizira kroz svoj odnos prema interkulturalnim pitanjima te su Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine interpretirane kao znak smjene paradigme u olimpijskoj ideologiji