Lov - sport ili destrukcija? : tragom misli Josea Ortege y Gasseta - Krznar, Tomislav, filozof (Array, 2009)
U kontekstu promišljanja odnosa filozofije i sporta otvara se mogućnost tematiziranja i fenomena lova. Lov je jedna od biološki i kulturno najznačajnijih formativnih sila u razvoju čovjeka. Nakon gubitka značenja osnovnog prehrambenog alata, lov ostaje prisutan u životu ljudi kao segment života u dokolici. Ipak, ovaj rad ne ide primarno tragom procjene društvene ili moralne prihvatljivosti lova u suvremenom društvu. Umjesto toga fokusiramo se na promišljanja Joséa Ortege y Gasseta prezentirana u djelu Meditacije o lovu (Meditations on Hunting) u kojem autor nastoji osvijetliti neke elemente fenomena lova koji su tijesno povezani s razvojem čovjeka, povezanosti čovjeka i prirode, te prikaza čovjeka kao djelujućeg bića u prirodnom okružju. Značajan aspekt ovog rada je i prikaz lova kao moguće sportske djelatnosti, odnosno one djelatnosti koju opisujemo kao odmicanje od svakodnevice i stvaranje zasebnog svijeta dalekog od realnog, najčešće mehaniciziranog i denaturaliziranog življenja. Može li lov – kao okolnost približavanja čovjeka i prirode – biti shvaćen kao legitimni bijeg od denaturalizacije, ili je on samo još jedan izraz čovjekove potrebe za uništavanjem? U konačnici ovo izlaganje nastoji dati i kritički osvrt na Gassetove interpretacije »prirodnosti« čovjeka shvaćene kroz spomenute aspekte lova