Dvije osnovne značajke sporta - Temkov, Kiril (Array, 2009)
Slobodno vrijeme i sport su bitne i međusobno povezane pojave današnjice, koje pred misao i etiku postavljaju mnoga pitanja i nude odgovore relevantne za izbor puta kojim ćemo ići, jer usmjeravaju ljudske težnje i djelovanje. Sport je postao vrlo važan fenomen, te se njime bave filosofija i još više etika, koja u njemu ne otkriva samo negativnosti, nego i vrlo važne elemente suvremenog života. Sport je značajan za etičko mišljenje u dvama područjima – u bioetici, kao zaštiti i unapređenju življenja, i u kulturi – kojoj doprinosi svojom bîti, praksom i duhovnim i moralnim vrijednostima