Filozofija i život : filozofska i socio-kulturna antropologija Nikole Skledara - Labus, Mladen (Array, 2009)
Tekst predstavlja osvrt na knjigu Nikole Skledara Filozofija i život i pokušaj je kritičkog prikaza, u osnovnim crtama, njegova teorijskog i intelektualnog profila, uzimajući u obzir i neke druge njegove knjige. Osnovni je cilj pokazati jednu izgrađenu i izvorno otvorenu antropologiju koja, u interpretaciji čovjekova povijesnog opstanka, ima egzistencijalni, hermeneutički i humanistički karakter. Tekst razmatra glavne teme kao što su: odnos filozofije i suvremenog života, suvremeni odgoj/obrazovanje i filozofija čovjeka, integralna bioetika, filozofija prema religiji i znanosti, eros i thanatos, o životu poslije smrti, filozofijske osnove znanosti, iz opusa naših filozofa i dr.