Personalistička etika kao odgovor na izazove globalizacije - Tićac, Iris (Array, 2009)
U ovom prilogu autorica polazi od teze da ideja stvaranja univerzalne etike i univerzalnog etosa koji bi se temeljio na minimalnom konsenzusu o vrijednostima ne predstavlja adekvatan odgovor na izazove globalizacije. Propituju se forme etičke argumentacije različitih koncepcija etike (etika socijalnog utilitarizma, etika komunikativnog diskursa, etika na temelju naravi, etika na temeljima religioznih tradicija, etika koja polazi od siromašnih i isključenih) te dometi i granice primjene njihovih principa na globaliziranje. Posebna pozornost posvećuje se problemu depersonalizacije koja prati globalizaciju, kao i problemu sve većeg rastojanja između bogatih i siromašnih. Glavni je cilj pokazati u čemu se sastoji prednost jedne personalističke etike koja polazi od drugog i etike pozornosti kao temelja ljudskog etosa