Ekumenski imperijalizam - Tafra, Alen (Array, 2009)
Rad počiva na stavu da je pojam ‘imperijalizma’ moguće korisno primijeniti i na pretkapitalistička društva. Na pragmatičkom i duhovnom planu, najvažnija etapa antičkog imperijalizma odvija se u razdoblju helenizma koje započinje s osvajanjima Aleksandra Velikoga. To je ujedno protoglobalizacijsko razdoblje formiranja multicivilizacijskog društva i univerzalnog čovječanstva. Stoga je unutar pothos-a koji pokreće imperijalističku ekspanziju potrebno prepoznati pozitivne aspekte poput širenja kulturnih obzora i stvaranja pragmatičke ekumene. Alternativu utopijskoj jezgri protoglobalizacija iz »ekumenskog doba« – kao i danas – moguće je svesti na partikularizam i izolacionizam. Kako je tematiziranje antičkog imperijalizma od utemeljujućeg značaja za moderne filozofije povijesti, rad podrazumijeva i kratku analizu tih, uglavnom eurocentričnih, diskursa