Utjecaj mrežne infrastrukture 5G na dionike tržišta elektroničkih komunikacija : specijalistički rad - Uchytil, Nataša (N. Uchytil ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Kontinuirani razvoj tehnologije doprinosi poboljšanju svih aspekata života ljudi. Jedna od najbrže razvojno rastućih tehnologija današnjice svakako su telekomunikacije. Kroz posljednjih par desetaka godina napredak je i više nego očit – od uspostave prvog telefonskog poziva do mogućnosti komuniciranja s bilo kim (ili čim) u bilo kojem trenutku. Tehnologija čija je implementacija trenutno u punom zamahu, peta je generacija mobilnih mreža. Očekuje se omogućavanje iznimno velikog broja novih tipova usluga, pa samim time i utjecaj na cjelokupnu svjetsku industriju i prelazak na dugo iščekivanu industriju 4.0. U ovom radu dan je pregled razvoja 5G mrežne tehnologije, kako s tehnološkog tako i sa standardizacijskog aspekta. Prikazani su izazovi implementacije 5G mreža te utjecaj istih na mrežne operatore, pružatelje infrastrukture i regulatore. S obzirom na potonje, bilo je neizbježno spomenuti mrežnu neutralnost koja je jedno od gorućih pitanja korištenja 5G tehnologije. Zaključno je opisano kako je i sam razvoj standarda još u tijeku, pa samim time i tehnoloških rješenja 5G mreža, ali i kako je bitno svim dionicima tržišta fokusirati se na 5G tehnologiju u nadolazećim vremenima.