Stohastičko višekriterijsko optimiranje industrijske mikromreže : doktorski rad - Perić, Mario (M. Perić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Doktorski rad pod naslovom Stohastičko višekriterijsko optimiranje industrijske mikromreže rezultat je dugogodišnjeg znanstvenog istraživanja na polju industrijskih kogeneracijskih postrojenja. Znanstveni doprinosi rada su: 1) Definicija funkcije istovremenog trajanja potrošnje električne energije i toplinske energije, 2) Generički model kogeneracijskog postrojenja korištenjem funkcije istovremenog trajanja potrošnje električne energije i toplinske energije i 3) Model za stohastičko višekriterijsko optimiranje industrijske mikromreže korištenjem funkcije istovremenog trajanja potrošnje električne energije i toplinske energije. Rad ima osam poglavlja. Prvo poglavlje daje osvrt na uzroke i ciljeve reforme EES-a te uvodi koncept naprednih mreža kao odgovor na izazove budućeg razvoja EES-a. U drugom poglavlju rada ukratko je opisana problematika planiranja pogona. Treće poglavlje detaljnije obrađuje temu industrijskih mikromreža. U četvrtom poglavlju je predstavljen novi pristup planiranja industrijske mikromreže uvođenjem pojma funkcije istovremenog trajanja potrošnje električne i toplinske energije kao i generičkog model kogeneracijskog postrojenja. Peto poglavlje opisuje kreiranje višekriterijskog modela optimizacije industrijske mikromreže. Zadatak optimizacije je vrednovati moguće opcije sudjelovanja industrijske mikromreže na tržištu električne energije. Predložene su četiri opcije. U šestom poglavlju detaljno je opisan dijagram toka višekriterijskog stohastičkog optimizacijskog postupka. Napravljen je računalni program za demonstraciju, a rezultati su prikazani na kraju poglavlja. U sedmom dodatnim opisom predmeta istraživanja.