Naprezanja u kotlu energetskih transformatora uzrokovana pretlakom uslijed električnog luka : specijalistički rad - Trčak, Andrija (A. Trčak, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Uvodni dio prikazuje potrebu za proizvodnjom pouzdanih i efikasnih energetskih transformatora. Nakon toga opisani su osnovni dijelovi transformatora, funkcija kotla i rizik od pojave požara. Slijedi model izračuna porasta tlaka unutar kotla energetskog transformatora kao posljedica nastanka električnog luka velike energije. Opisani su proizvodni procesi sušenja i vakumiranja kao nezaobilazni dio proizvodnje i montaže energetskih transformatora. Metodom konačnih elemenata rješava se složeni numerički izračun za Parc, te se na temelju analize naprezanja i deformacije promatranog transformatora razmatra čvrstoća konstrukcije. Nakon provedene MKE analize transformatora na Parc, provedena je i MKE analiza vakumiranja kao sastavnog proizvodnog procesa. Deformacije koje nastaju kao posljedica zadanog vakuuma ne smiju imati plastičnu karakteristiku koje mogu rezultirati smanjenjem razmaka između visokonaponskih priključaka i stjenki kotla. Ključne riječi: transformator, kotao, električni luk, čvrstoća kotla, puknuće kotla, MKE, porast tlaka