Primjena naprednih tehničkih mjera s ciljem umanjivanja rizika gubitka i curenja klasificiranih podataka : specijalistički rad - Arambašić, Marko (M. Arambašić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
U današnje je vrijeme poslovanje bez razmjene sigurnosno osjetljivih službenih, pa i klasificiranih podataka, nezamislivo. S ciljem unaprjeđenja poslovanja i konkurentnosti na globalnom tržištu, organizacije, institucije i pravne osobe sve se češće okreću elektroničkoj razmjeni podataka. Podaci se elektronički razmjenjuju informacijskim sustavima, što sa sobom nosi određene rizike informacijske sigurnosti proizašle iz okruženja u kojem organizacija, institucija ili pravna osoba posluje. U ovom specijalističkom radu napravljena je studija slučaja procjene rizika gubitka i curenja klasificiranih podataka koje zaposlenici fiktivne tvrtke, koja posluje s NATO institucijama, pohranjuju, obrađuju i razmjenjuju na klasificiranom informacijskom sustavu. Za umanjivanje osam prepoznatih rizika predložene su, opisane i testirane neke od tržišno dostupnih odgovarajućih naprednih tehničkih mjera, kao što su jednosmjerni gateway uređaji, sigurnosni mehanizam 802.1X, VPN gateway uređaji, aplikacije za izvanmrežnu enkripciju podataka, kriptirani mediji za pohranu i prijenos podataka, rješenja za upravljanje i nadzor ispisa te alati i rješenja za restriktivnu uporabu računala i pametnih mobilnih uređaja. Naposljetku je, s ciljem umanjena gubitka i curenja nestrukturiranih klasificiranih podataka, predložen i opisan specijalizirani analitički DLP sustav koji sadržaj podataka prepoznaje uz pomoć algoritama strojnog učenja. Rezultat studije pokazao je da je za cjelovito i sveobuhvatno umanjivanje rizika gubitka i curenja klasificiranih podataka potrebno postići sinergiju administrativnih i tehničkih mjera.