Izračun napona kratkoga spoja transformatora primjenom konformnih preslikavanja : doktorski rad - Jurković,Mario (M. Jurkvić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U doktorskom radu predstavljena je metoda za izračun napona kratkog spoja transformatora primjenom konformnih preslikavanja. Prostor unutar prozora jezgre te prostor izvan jezgre u uzdužnom presjeku i poprečnom presjeku preslikavaju se u prostor unutar jediničnog kruga gdje je moguće izračunati magnetsku indukciju. Nakon toga integracijom energije rasipnog polja u namotima i prostoru oko namota, isključujući jezgru, izračunava se napon kratkog spoja transformatora. Ova metoda uzima u obzir namote različitih visina, efekt skošenja silnica polja na krajevima namota te bilo koji relativni položaj namota koji se mogu nalaziti na istom ili različitim stupovima. Predložena metoda testirana je na većem broju distribucijskih trofaznih transformatora, energetskih trofaznih transformatora i specijalnih jednofaznih transformatora. Izvorni znanstveni doprinosi ovoga rada su sljedeći: 1) metoda za izračun rasipnog polja i napona kratkog spoja transformatora primjenom konformnih preslikavanja u ravninama uzdužnog i poprečnog presjeka jezgre i namota transformatora, 2) numerički postupak za izračun energije rasipnog polja transformatora u trodimenzionalnom prostoru ekstrapolacijom dvodimenzionalnih rješenja polja u uzdužnom i poprečnom presjeku dobivenih primjenom konformnih preslikavanja i 3) algoritam za izračun raspodjele struja kroz paralelno spojene svitke visokonaponskog namota transformatora s asimetričnim rasporedom kratkospojenih niskonaponskih namota u prozoru transformatora te asimetričnom raspodjelom magnetskog polja u pokusima kratkog spoja.