Representing word meaning with lexical substitutes : doctoral thesis - Alagić, Domagoj (D. Alagić, Faculty of electrical engineering and computing, 2021)
Ova disertacija usredotočena je na istraživanje računalnih pristupa predstavljanju značenja riječi u kontekstu, specifično na one zasnovane na leksičkim zamjenama (LZ), riječima koje mogu zamijeniti određenu riječ u kontekstu, a da pritom ne promijene značenje rečenice. Disertacija detaljno istražuje koliko predstavljanje značenja zasnovano na leksičkim zamjenama korespondira s ustaljenim pristupima predstavljanju značenja riječi putem smislova. Najprije je predstavljena studija provjere koncepta s ciljem provjere početne pretpostavke koja govori da su leksičke zamjene prikladne za predstavljanje značenja riječi. Ova studija provedena je na zadatku indukcije značenja riječi (IZR), ustaljenome semantičkom zadatku obrade prirodnog jezika (OPJ). Rezultati ostvareni metodama zasnovanim na leksičkim zamjenama motivirali su detaljniju studiju o korespondenciji između različitih metoda predstavljanja značenja riječi. Ova disertacija također uvodi novi skup podataka označen smislovima riječi i leksičkim zamjenama. Dodatno, provedena je i fokusirana studija o leksičkoj zamjeni za hrvatski jezik, iz koje je proizašao i prvi skup podataka za leksičku zamjenu na hrvatskome jeziku.